Blog - Jak udržovat trávník pěkný a hustý

Sečení

Pravidelným sečením trávník pěkně zhoustne. Traviny tvoří boční výhonky a plevel je potlačen. Optimální výška sečení je 3,5 až 5 cm.
V suchém období doporučujeme ponechat trávník vyšší, aby nedocházelo k přeschnutí výhonů. Krátký střih si můžeme dovolit pouze u dobře pěstěného a hustého trávníku.

Zavlažování

Raději méně často a déle než častěji a krátce. Dostatečné množství vody lze jednoduše zkontrolovat pomocí rýče: Vyryjte drn z hloubky asi 15 cm a zkontrolujte, zda voda pronikla dostatečně hluboko.

Hnojení

Na začátku nového období růstu, asi v polovině března, potřebuje trávník větší množství živin. Kvalitní trávníková hnojiva obsahují dusík, draslík, fosfáty a hořčík ve vyvážených poměrech. Proto jsme pro Vás připravili ucelenou řadu profesionálních hnojiv firmy GARDENBOOM, která jsou cíleně zaměřena na jednotlivá vegetační období travin a můžete tak svému trávníku věnovat tu nejlepší péči.

Mulčování

Sama tráva představuje vynikající hnojivo. Pravidelné sekání mulčovací sekačkou umožňuje, aby zůstala posečená tráva ležet na trávníku. Rozloží se a obsažený dusík se rychle mineralizuje. Naše sekačky VIKING umožňují snadnou instalaci speciálního mulčovacího nože se čtyřmi břity, který trávu důkladně rozmělní a umožní jí propadnout přímo ke kořenům, kde se rychleji rozloží. Při častém sečení je proces mulčování mnohem prospěšnější a výsledek bude znát již za několik týdnů.

Podzimní listí

Je třeba jej rychle odstraňovat. A to nejen z estetických důvodů. Trávník by se jinak nedostatkem vzduchu a světla „udusil“. Z důvodu přezimování by neměla výška sečení trávy překročit asi 4 cm.

Vertikutace – provzdušňování trávníku

Je zcela nezbytný úkon v péči o kvalitní trávník. Elektrické a benzínové provzdušňovače trávníků, nazývané též vertikutátory, zajistí to, že z vašeho trávníku budete mít radost dlouhodobě. Pevnými kovovými čepelemi prořezávají trávníkovou plochu a tím zajišťují, že tráva dostane vše, co potřebuje pro hustotu a sytě zelenou barvu: vzduch, vodu a živiny. Při této ozdravné kúře je navíc odstraněno vše co do trávníku nepatří: plevel, mech a stará zplstnatělá tráva. Provzdušnění provádíme ideálně dvakrát ročně – na jaře a na podzim. Nabízíme benzínovou a elektrickou variantu pohonu vertikutátorů VIKING.